LATINICA ENGLISH
 
 
 
„У служби преображаја Србије”
 
 

Мисија центра за међународне и безбедносне послове:

ISAC доприноси и служи преображају Србије на путу ка чланству у ЕУ и Евроатлантским институцијама, суочавајући се са изазовима који стоје пред нашом земљом и регионом, утичући на политику и доношење одлука кроз истраживања, предлоге деловања, политичке анализе и процене, као и специјалистичко образовање, са коначним циљем достизања напредније будућности за садашње и долазеће генерације.

 
 
 
КУРСЕВИ
 
КОНФЕРЕНЦИЈЕ И ПАНЕЛ ДИСКУСИЈЕ  
ВОДИЧИ  
ПРАЋЕЊЕ РУСКО - СРПСКИХ ОДНОСА  
ШКОЛЕ РЕФОРМИ СЕКТОРА БЕЗБЕДНОСТИ  
СЕМИНАРИ  
ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМИ ЗА МЛАДЕ  
Eukonvent


ISAC фонд је члан следећих мрежа:

ISN / International Relations and Security Network
The Partnership for Peace Consortium (PfPC) of Defense Academies and Security Studies Institutes
 
 

Конференција "Заједничка спољна и безбедносна политика и приступање Србије Европској унији"
ISAC фонд је 12. и 13. маја у Crowne Plaza хотелу у Београду организовао међународну конференцију "Заједничка спољна и безбедносна политика и приступање Србије Европској унији". У сарадњи са Министарством спољних послова Краљевине Шведске, Фондацијом за отворено друштво, Фондацијом Friedrich Ebert, Делегацијом Европске уније у Србији, ЕУ инфо центром, Фондацијом Heinrich Bцll, Амбасадом Чешке у Београду и Амбасадом Савезне Републике Немачке у Београду, ISAC је посветио конференцију анализи Поглавља 31 (Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика) преговора о приступању ЕУ и решавању осјетљивих питања која произилазе из њега.

Посебно смо задовољни што су конференцију отворили Њ.Е. Ивица Дачић, г. Carl Bildt, Њ.Е. Michael Davenport и г. Robert Cooper. Они су пружили одличан увид у изазове ЗСБП у случају Србије и њеног значаја за процес преговора. Веома је важно што су високи представници Владе Србије учествовали у овој конференцији, с обзиром да је цео пројекат ISAC фонда који се бави Поглављем 31 замишљен тако да обезбеди платформу за пренос експертизе доносиоцима одлука у Србији задуженим за ово преговарачко поглавље.

Конференција је имала завидан ниво медијске пажње и дискусије су понудиле важан преглед питања са којима се Србија суочава у контексту спољне и безбедносне политике. Питање санкција према Русији била је једна од најчешће дискутованих тема, као и став према кризи у Украјини. Глобална питања као што су тероризам, миграције, финансијска криза су такође били у фокусу, и улога Србије је анализирана из више перспектива.

Конференција је трајала два дана, са поподневним сатима првог дана резервисаним за презентацију и дискусију о ISAC-овом "Водичу кроз Поглавље 31 претприступних преговора Србије са Европском унијом". Водич садржи основне информације о развоју, структури и значају Заједничке спољне и безбедносне политике Европске уније, као механизму за координацију националних политика. За више информација о Водичу посетите ову страницу.

Други дан је био подељен на 3 панела: "Заједничка спољна и безбедносна политика Европске уније: Тренутни изазови и положај земаља Западног Балкана" (панелисти: г. Владимир Атељевић, Њ.Е. Александар Андрија Пејовић, г. Herbert Pribitzer, гђа Christiana Markert; модератор др Иван Вујачић); "Искуства и доприноси у оквиру ЗСБП чланица које су приступиле од 2004. године" (панелисти: Њ.Е. Ivana Hlavsovб, г. Adam Balcer; модератор г. Игор Новаковић); и "Приступ заједничкој спољној политици ЕУ: Будуће перспективе" (панелисти: др Марина Јовићевић, гђа Rebecca Harms, г. Karsten Voigt, др Jan Joel Andersson; модератор др Johanna Deimel). Завршни говор је припао др Тањи Мишчевиć, која је закључила да је конференција овог профила била изузетно потребна како би се помогло преговарачком тиму Србије да боље приступи овом важном поглављу.

Тим ISAC фонда је задовољан успехом конференције која је почетак вишегодишњег пројекта осмишљеног да обезбеди експертизу, предлоге практричних политика и активности информисања јавности у вези са поглављима 30 и 31 преговарачком тиму Србије за приступање Европској унији.

CFSP
CFSP
CFSP
20 May 2015


 
 
Обавештење, 28 Nov 2016
Закључци са друге ЗСБП коференције "Глобална стратегија спољне и безбедносне политике Европске уније и Западни Балкан", 04 Oct 2016
Нова збирка предлога практичних политика - Тренинг за младе лидере 2015/2016, 15 Sep 2016
Конференција "Глобална стратегија спољне и безбедносне политике Европске уније и западни Балкан", 13 Jul 2016
Пратите нас на друштвеним мрежама!, 11 Jul 2016
Састанак младих лидера са државним секретаром Министарства унутрашњих послова, 07 Jun 2016
Глобална стратегија спољне и безбедносне политике Европске уније и западни Балкан, 28 May 2016
Другa гoдишњa aнaлизa усaглaшaвaњa Србиje сa дeклaрaциjaмa, стaвoвимa и мeрaмa Eврoпскe униje, 08 Feb 2016
Водич кроз Светску трговинску организацију, 09 Dec 2015
Kонференцијa - Приступање Србије Светској трговинској органзацији и процес преговора са Европском унијом, 07 Dec 2015
Дискусије са ЗСБП конференције/2, 09 Nov 2015
Тренинг за младе лидере у области безбедносне политике, 30 Oct 2015
Дискусије са ЗСБП конференције, 06 Oct 2015
Напомена, 07 Sep 2015
Тренинг за младе лидере у области безбедносне политике, 23 Jul 2015
Нова студија практичне политике: Српско-румунски односи и статус Влашке националне мањине у Србији, 15 Jul 2015
#CFSPSerbia - Закључци са конференције, 10 Jul 2015
Украјинска криза - Погледи из Украјине, Немачке и Србије, 26 May 2015
Конференција "Заједничка спољна и безбедносна политика и приступање Србије Европској унији", 20 May 2015
Промоција Водича за поглавље 31 - Спољна и безбедносна политика, 12 May 2015
   
  Архива
  2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
 
         
   
     
Hit Counter