ЋИРИЛИЦА
ENGLISH
 
 
 
„U službi preobražaja Srbije”
 
 

Misija centra za međunarodne i bezbednosne poslove:

ISAC doprinosi i služi preobražaju Srbije na putu ka članstvu u EU i Evroatlantskim institucijama, suočavajući se sa izazovima koji stoje pred našom zemljom i regionom, utičući na politiku i donošenje odluka kroz istraživanja, predloge delovanja, političke analize i procene, kao i specijalističko obrazovanje, sa konačnim ciljem dostizanja naprednije budućnosti za sadašnje i dolazeće generacije.

 
 
 
KURSEVI
 
KONFERENCIJE I PANEL DISKUSIJE  
VODIČI  
PRAĆENJE RUSKO - SRPSKIH ODNOSA  
ŠKOLE REFORMI SEKTORA BEZBEDNOSTI  
SEMINARI  
OBRAZOVNI PROGRAMI ZA MLADE  
Eukonvent


ISAC fond je član sledećih mreža:

ISN / International Relations and Security Network
The Partnership for Peace Consortium (PfPC) of Defense Academies and Security Studies Institutes
 
 

Konferencija "Zajednička spoljna i bezbednosna politika i pristupanje Srbije Evropskoj uniji"
ISAC fond je 12. i 13. maja u Crowne Plaza hotelu u Beogradu organizovao međunarodnu konferenciju "Zajednička spoljna i bezbednosna politika i pristupanje Srbije Evropskoj uniji". U saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Kraljevine Švedske, Fondacijom za otvoreno društvo, Fondacijom Friedrich Ebert, Delegacijom Evropske unije u Srbiji, EU info centrom, Fondacijom Heinrich Bцll, Ambasadom Češke u Beogradu i Ambasadom Savezne Republike Nemačke u Beogradu, ISAC je posvetio konferenciju analizi Poglavlja 31 (Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) pregovora o pristupanju EU i rešavanju osjetljivih pitanja koja proizilaze iz njega.

Posebno smo zadovoljni što su konferenciju otvorili NJ.E. Ivica Dačić, g. Carl Bildt, NJ.E. Michael Davenport i g. Robert Cooper. Oni su pružili odličan uvid u izazove ZSBP u slučaju Srbije i njenog značaja za proces pregovora. Veoma je važno što su visoki predstavnici Vlade Srbije učestvovali u ovoj konferenciji, s obzirom da je ceo projekat ISAC fonda koji se bavi Poglavljem 31 zamišljen tako da obezbedi platformu za prenos ekspertize donosiocima odluka u Srbiji zaduženim za ovo pregovaračko poglavlje.

Konferencija je imala zavidan nivo medijske pažnje i diskusije su ponudile važan pregled pitanja sa kojima se Srbija suočava u kontekstu spoljne i bezbednosne politike. Pitanje sankcija prema Rusiji bila je jedna od najčešće diskutovanih tema, kao i stav prema krizi u Ukrajini. Globalna pitanja kao što su terorizam, migracije, finansijska kriza su takođe bili u fokusu, i uloga Srbije je analizirana iz više perspektiva.

Konferencija je trajala dva dana, sa popodnevnim satima prvog dana rezervisanim za prezentaciju i diskusiju o ISAC-ovom "Vodiču kroz Poglavlje 31 pretpristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom". Vodič sadrži osnovne informacije o razvoju, strukturi i značaju Zajedničke spoljne i bezbednosne politike Evropske unije, kao mehanizmu za koordinaciju nacionalnih politika. Za više informacija o Vodiču posetite ovu stranicu.

Drugi dan je bio podeljen na 3 panela: "Zajednička spoljna i bezbednosna politika Evropske unije: Trenutni izazovi i položaj zemalja Zapadnog Balkana" (panelisti: g. Vladimir Ateljević, NJ.E. Aleksandar Andrija Pejović, g. Herbert Pribitzer, gđa Christiana Markert; moderator dr Ivan Vujačić); "Iskustva i doprinosi u okviru ZSBP članica koje su pristupile od 2004. godine" (panelisti: NJ.E. Ivana Hlavsovб, g. Adam Balcer; moderator g. Igor Novaković); i "Pristup zajedničkoj spoljnoj politici EU: Buduće perspektive" (panelisti: dr Marina Jovićević, gđa Rebecca Harms, g. Karsten Voigt, dr Jan Joel Andersson; moderator dr Johanna Deimel). Završni govor je pripao dr Tanji Miščević, koja je zaključila da je konferencija ovog profila bila izuzetno potrebna kako bi se pomoglo pregovaračkom timu Srbije da bolje pristupi ovom važnom poglavlju.

Tim ISAC fonda je zadovoljan uspehom konferencije koja je početak višegodišnjeg projekta osmišljenog da obezbedi ekspertizu, predloge praktričnih politika i aktivnosti informisanja javnosti u vezi sa poglavljima 30 i 31 pregovaračkom timu Srbije za pristupanje Evropskoj uniji.

CFSP
CFSP
CFSP
20 May 2015


 
 
Obaveštenje, 28 Nov 2016
Zaključci sa druge ZSBP konferencije "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i Zapadni Balkan", 04 Oct 2016
Nova zbirka predloga praktičnih politika - Trening za mlade lidere 2015/2016, 15 Sep 2016
Konferencija "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i zapadni Balkan", 13 Jul 2016
Pratite nas na društvenim mrežama!, 11 Jul 2016
Sastanak mladih lidera sa državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova, 07 Jun 2016
Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i zapadni Balkan, 28 May 2016
Druga godišnja analiza usaglašavanja Srbije sa deklaracijama, stavovima i merama Evropske unije, 08 Feb 2016
Vodič kroz Svetsku trgovinsku organizaciju, 09 Dec 2015
Konferencija - Pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organzaciji i proces pregovora sa Evropskom unijom, 07 Dec 2015
Diskusije sa ZSBP konferencije/2, 09 Nov 2015
Trening za mlade lidere u oblasti bezbednosne politike, 30 Oct 2015
Diskusije sa ZSBP konferencije, 06 Oct 2015
Napomena, 07 Sep 2015
Trening za mlade lidere u oblasti bezbednosne politike, 23 Jul 2015
Nova studija praktične politike: Srpsko-rumunski odnosi i status Vlaške nacionalne manjine u Srbiji, 15 Jul 2015
#CFSPSerbia - Zaključci sa konferencije, 10 Jul 2015
Ukrajinska kriza - Pogledi iz Ukrajine, Nemačke i Srbije, 26 May 2015
Konferencija "Zajednička spoljna i bezbednosna politika i pristupanje Srbije Evropskoj uniji", 20 May 2015
Promocija Vodiča za poglavlje 31 - Spoljna i bezbednosna politika, 12 May 2015
   
  Arhiva
  2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
 
         
   
     
Hit Counter