ЋИРИЛИЦА
ENGLISH
 
 
 
„U službi preobražaja Srbije”
 
 

Misija centra za međunarodne i bezbednosne poslove:

ISAC doprinosi i služi preobražaju Srbije na putu ka članstvu u EU i Evroatlantskim institucijama, suočavajući se sa izazovima koji stoje pred našom zemljom i regionom, utičući na politiku i donošenje odluka kroz istraživanja, predloge delovanja, političke analize i procene, kao i specijalističko obrazovanje, sa konačnim ciljem dostizanja naprednije budućnosti za sadašnje i dolazeće generacije.

 
 
 
KURSEVI
 
KONFERENCIJE I PANEL DISKUSIJE  
VODIČI  
PRAĆENJE RUSKO - SRPSKIH ODNOSA  
ŠKOLE REFORMI SEKTORA BEZBEDNOSTI  
SEMINARI  
OBRAZOVNI PROGRAMI ZA MLADE  
Eukonvent


ISAC fond je član sledećih mreža:

ISN / International Relations and Security Network
The Partnership for Peace Consortium (PfPC) of Defense Academies and Security Studies Institutes
 
 

Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i zapadni Balkan
ISAC fond ima zadovoljstvo da najavi svoju predstojeću međunarodnu konferenciju koja će se održati 14. jula 2016. godine pod naslovom "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i zapadni Balkan".

U sklopu višegodišnjeg programa ISAC fonda, "ZSBP i pristupanje Srbije Evropskoj uniji", koji podrazumeva aktivnosti informisanja javnosti i praćenje poglavlja 31 (Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika), ovo je druga konferencija o ZSBP. Ima za cilj da informiše kako donosioce odluka, tako i medije o tome šta je ZSBP EU i koja je sadašnja i buduća uloga Srbije u njenim okvirima.

Otvaranjem pregovora o pristupanju EU u 2013. godini, Srbija je započela završnu fazu procesa evropskih integracija koja vodi ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Neka od poglavlja, kao što su 23, 24 i 35 se smatraju krucijalnim za uspeh pregovora. Međutim, kao što smo videli u poslednje dve godine, poglavlje 31 koje se obično doživljava kao tehničko i lako za zatvoriti, postaje neželjena prepreka u slučaju Srbije, zbog njenog specifičnog položaja i stoga postoji hitna potreba za nepristrasnim informisanjem i debatom o ovoj temi.

Prva ZSBP konferencija, koja je označila početak novog programa ISAC fonda, organizovana je u maju 2015. godine, i postigla je veliki uspeh, sa učesnicima visokog nivoa, velikim prisustvom u medijima i značajnim uticajem na javnost. Ovoga puta poseban fokus će biti na novoj Globalnoj strategiji EU (koja će biti objavljena do kraja juna 2016. godine) i na uticaju njenog sadržaja na pozicije i postupke država Zapadnog Balkana. Razgovori će se voditi oko širih pitanja, na primer koje će geografske oblasti biti prioritet, kako će EU postići ravnotežu između vrednosti i interesa, ali i oko pitanja vezanih za region, kao što su gde je mesto zemalja kandidata, kakvu ulogu mogu imati u sprovođenju strategije, kako same zemlje kandidati vide usklađivanje sa ZSBP, itd. Takođe, drago nam je što možemo da kažemo da će ovo biti jedan od prvih događaja u Evropi koje će se baviti novom Strategijom nakon njenog objavljivanja.

Dodatni značaj ove konferencije je da će to biti prvi skup na visokom nivou u periodu posle izbora u Srbiji koji ima za cilj da bude platforma za razmenu ideja i stavova pred novoformiranom Vladom.


Konferencija "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i zapadni Balkan"


U sklopu svog višegodišnjeg programa "ZSBP i pristupanje Srbije Evropskoj uniji", ISAC fond 14. jula 2016. godine, organizuje drugu konferenciju o ZSBP sa ciljem da podigne svest o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU i ispita sadašnju i buduću ulogu Srbije u njenim okvirima. Ovoga puta, poseban fokus će biti stavljen na novu Globalnu strategiju EU koja je objavljena krajem juna i uticaj njenog sadržaja na pozicije i postupke država Zapadnog Balkana. Ovaj događaj će takođe biti usmeren na širenje informacija o različitim aspektima Strategije: EU i njenom susedstvu, kooperativnom pristupu EU prema globalnim izazovima, definiciji interesa ugrađenih u vrednosti, i istraživanju cilja da postojeće alate spoljne politike učini koherentnijim i efikasnijim.

ISAC fond sa zadovoljstvom najavljuje da će dr Natali Toči, specijalna savetnica za Strategiju spoljne i bezbednosne politike Visoke predstavnice EU Federike Mogerini, i gospodin Dejvid Mekalister, član Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju održati uvodna izlaganja.
28 May 2016


 
 
Obaveštenje, 28 Nov 2016
Zaključci sa druge ZSBP konferencije "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i Zapadni Balkan", 04 Oct 2016
Nova zbirka predloga praktičnih politika - Trening za mlade lidere 2015/2016, 15 Sep 2016
Konferencija "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i zapadni Balkan", 13 Jul 2016
Pratite nas na društvenim mrežama!, 11 Jul 2016
Sastanak mladih lidera sa državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova, 07 Jun 2016
Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i zapadni Balkan, 28 May 2016
Druga godišnja analiza usaglašavanja Srbije sa deklaracijama, stavovima i merama Evropske unije, 08 Feb 2016
Vodič kroz Svetsku trgovinsku organizaciju, 09 Dec 2015
Konferencija - Pristupanje Srbije Svetskoj trgovinskoj organzaciji i proces pregovora sa Evropskom unijom, 07 Dec 2015
Diskusije sa ZSBP konferencije/2, 09 Nov 2015
Trening za mlade lidere u oblasti bezbednosne politike, 30 Oct 2015
Diskusije sa ZSBP konferencije, 06 Oct 2015
Napomena, 07 Sep 2015
Trening za mlade lidere u oblasti bezbednosne politike, 23 Jul 2015
Nova studija praktične politike: Srpsko-rumunski odnosi i status Vlaške nacionalne manjine u Srbiji, 15 Jul 2015
#CFSPSerbia - Zaključci sa konferencije, 10 Jul 2015
Ukrajinska kriza - Pogledi iz Ukrajine, Nemačke i Srbije, 26 May 2015
Konferencija "Zajednička spoljna i bezbednosna politika i pristupanje Srbije Evropskoj uniji", 20 May 2015
Promocija Vodiča za poglavlje 31 - Spoljna i bezbednosna politika, 12 May 2015
   
  Arhiva
  2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
 
         
   
     
Hit Counter